ENCAUSTIC

 ENKAUSTIKA

-  malba horkým voskem. 

 

Mé první setkání s enkaustikou započalo před mnoha lety u sledování pořadu RADY PTÁKA LOSKUTÁKA, kde byla představena enkaustická malba Janičkou  Školaudyovou, kterou považuji za první zakladatelku enkaustiky u nás.

 O počátcích enkaustiky u nás píše zde: https://www.vytvarnekurzy.com/zacatky-enkaustiky-u-nas

 Tato technika mne velmi zaujala svou jednoduchostí. Před mnoha lety však nebyly o enkaustice žádné zmínky a tak jsem kontaktovala přímo p. J. Školaudyovou a poprosila ji o rady. Velmi ochotně mi zaslala jedno ze svých úplně prvních DVD s návody a radami, a já začala shánět veškeré potřeby. Pro začátek postačovala starší žehlička,  obyčejné voskovky z papírnictví a lesklé papíry ze starých kalendářů. Teprve postupem času byly k dostání i u nás (opět díky J. Školaudyové) speciální enkaustické žehličky, pera, speciální vosky a papíry. Dnes již není problém si opatřit výtvarné potřeby pro enkaustiku a na YOU TUBE jsou stovky informačních a inspiračních videjí a návodů.

Enkaustika je vhodná pro všechny, kteří cítí potřebu relaxace, potřebují přeladit a uvolnit mysl a chtějí tvořit něco zcela jedinečného a originálního. Pro začátek je lepší zkoušet na menších formátech (A5).    

Web Jany Školaudyové: https://www.vytvarnekurzy.com/

Touto technikou může tvořit opravdu každý (i ten, kdo nikdy nic nemaloval), jelikož není třeba žádných výtvarných znalostí. Stačí chuť malovat, dobrá nálada a pozitivní mysl a překvapení v podobě tajemných zašifrovaných obrázků s poselstvím na nás čekají...

U této techniky může člověk příjemně relaxovat a také meditovat, čistí si mysl, uvolňuje ji různým niterným proudům, které se snaží říct něco ze svých hlubin... a proto jsou v obrázcích patrné také všechny tyto různé duševně-očistné procesy...

 

Ukázky enkaustických obrázků:  

Klikni levou myší na fotku... a posunuj pravou šipkou...